Стълбищни парапети


Днес всички потребители правят разумни и необходими инвестиции за своя дом. Това включва и избирането на подходящите видове парапети, с които стълбищата стават значително по-безопасни за употреба Поръчай онлайн сега!
Стълбищни парапети

Произвежданите стълбищни парапети изглеждат стилни и естетични. Те се характеризират с високо качество и надеждност, защото трябва да осигуряват възможно по-голяма безопасност при ползването на стълбите. По отношение на материалите, от които могат да бъдат направени, те са различни и разнообразни. Най-подходящи изглеждат металите, защото всички те съчетават в себе си такива качества като сигурност, надеждност и издържливост. Също така имат висок процент устойчивост срещу резки промени в температурните условия и дори и непрекъснато изложени на силна слънчева светлина или вятър, дълго време запазват първоначалния си вид в отлично състояние. Дългият експлоатационен живот е друг важен фактор, присъщ на парапетите от метал. Често той трае в продължение на две или три десетилетия, през които се налага единствено необходимата поддръжка. Тя обаче като цяло е сравнително лесна и изисква нанасянето на лакове и бои, които да освежават цвета и да предпазват от евентуални надрасквания. С изключение на това парапетите от метал са надеждни и удачни за всички стълбища.

Гъвкавостта и пластичността на метала са сред другите важни характеристики, които накланят везните в тяхна полза. Това позволява изработването на парапет с най-различни форми и конфигурации. Специално алуминиевите стълбищни парапети са не просто допълнителен декоративен елемент към жилищния интериор, а също така и гаранция за дълготраен комфорт и уют. Поради това че издържат на корозия, могат да се монтират в такива помещения, които имат висок процент влажност на въздуха. Такива са например сауните, басейните или оранжериите. Освен много функционалността и практичността, тези парапети се характеризират с ниска цена и с това, че не се деформират лесно. Заварените тежки парапети доскоро бяха на мода, производството и монтажа на които обаче отнемат доста време. В сравнение с тогава днес нещата са коренно различни и максимално опростени. Изработват се такива модули, които се монтират много лесно за няколко часа. Също така е възможно да се заменя тяхната конфигурация или отделни части без необходимостта да се демонтират всички елементи. В резултат на своите конструктивни особености те могат да се използват и като рамки, прегради или в мебелни и метални рафтове.Фирмите, които изработват парапети, имат на разположение модерна техника и оборудване, които позволяват прилагането на различни технологии.

По отношение на качеството и цената на стълбищни парапети безспорен лидер са алуминиевите, в сравнение с иноксовите или тези от ковано желязо. Много места в дома непременно се нуждаят от подсигуряване с парапети за екстремна защита. Освен стълбите и балконите, това са също външни помещения, по-стари помещения и местата, където редовно играят децата. Необходимостта от парапетите се усеща най-вече от трудно подвижните хора, а така също и от всички онези, които в резултат на здравословни проблеми не могат да пазят достатъчно стабилно равновесие. Ето защо при монтирането им трябва да се съобразят редица фактори, като не на последно по значимост е правилното съчетание на цветовете. По този начин парапетът пасва добре на останалата част от интериора или екстериора и още повече подчертава положителната промяна. Надеждността и издържливостта на материалите са допълнителен гарант за това, че възможността за свързани с падания по стълбите инциденти намалява драстично.

Парапетите за стълби се монтират предимно с цел да осигурят повече сигурност и безопасност. Също така обаче те могат еднакво добре да изпълняват и функции с чисто декоративен характер. При такива случаи се поръчват модели, върху които е възможно да се монтират допълнителни украсителни елементи и инкрустации. В това число влизат и разнообразните геометрични мотиви като триъгълници и квадрати. Освен това е необходимо да се избере такъв материал, който да има като цяло по-естетичен и стилен вид. Подходящи в това отношение са както металите, така също дървото и стъклото. Последното намира все по-широко приложение при изграждането на външни или вътрешни парапети, както и при фасади и покриви. Що се отнася за дървото, този материал е един от най-надеждните избори с цел декорация. Поради своята екологична чистота дървените конструкции са безопасни за природната среда и човешкото здраве. Също така то излъчва неповторима миризма и създава усещане за уют, спокойствие и хармоничност. Дървените парапети са често монтирани на тераси, ресторанти или веранди. Това са все места, предназначени за отдих и релакс.

Всички стълбища, независимо дали са външни или вътрешни, на жилищни или на административни сгради, трябва да са максимално добре обезопасени и надеждни. По тях непрекъснато има интензивно движение на слизащи и качващи се хора, което води до непрестанно натоварване. Ето защо материалът, от който са изработени парапетите, трябва да е способен да издържа на постоянен натиск. Металите притежават всички тези характеристики, поради което са често срещан избор. Освен това някои от тях се комбинират по перфектен начин с други материали – дърво или стъкло, което води до създаването на уникални по характер интериорни или съответно екстериорни решения. Възможността за богат избор по отношение на цветове и модели пък задоволява и най-изтънчените вкусове и предпочитания. Стълбите, снабдени с подходящи парапети, често служат като своеобразна визитна картичка за цялостната структура на дадена сграда. Поради тази причина при монтирането му трябва да се наблегне не само на качеството на материала и цвета, но така също и на точното място за поставяне. Парапетът не бива да пречи при преминаване от едно помещение в друго и също така да не действа натрапчиво и прекалено потискащо. Това обаче не се отнася за обществените и административни сгради.

В тях е от съществено значение те да бъдат лесно достъпни и забелязвани от всички. Именно поради тази причина те се боядисват в по-светли или тъмни тонове, като целта е да се подчертае тяхната функция и предназначение. Поддръжката и грижите за парапетите в този тип сгради се полагат в определеното време, защото само по този начин се гарантира тяхното лесно и безпроблемно ползване. Стълбищни парапети се монтират както в къщи, така също и в по-големи по размер апартаменти – например мезонети. При желание могат да се поставят саксии с цветя или други декоративни растения, както и разнообразни украшения. Те обаче често създават трудности при почистването на натрупалото се между тях огромно количество прах. Освен това не е препоръчително разстоянието между орнаментите да е прекалено голямо, защото съществува реален риск от провиране и впоследствие нараняване. Вероятността това да се случи се отнася най-вече за малките деца, които непрекъснато тичат и играят.


Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!