Зидария


По своята същност зидария, най-кратко казано, представлява наредени по определен начин естествени камъни, тухли или друг вид изкуствени блокове, които помежду си са споени с разтвор. Има няколко вида зидани конструкции в зависимост от тяхното предназначение – това са стени, основи, комини и др. Поръчай онлайн сега!

359 877 553 643 - Ние сме на ваше разположение.

С индустриализирането на строителството се развиха много нови технологии, които постепенно избутаха зидарията на заден план. Въпреки това при традиционното строителство и при някои нови системи изграждането на зидарии продължава да бъде значително. Що се отнася до материалите, от които са изработени, зидариите биват естествени и изкуствени. Зидариите от естествени материали намират приложение най-вече при строителството на надосновни стени, оградни и подпорни зидове и др. Използваните материали са със здрав скален произход и освен това са устойчиви на атмосферни влияния – гранит, варовик, пясъчник, риолит, базалт и други. Формата на камъка за градеж зависи до голяма степен от геоложкия строеж на скалата, както и от начина на добиване. Камъните биват обли, рязани, дялани и други. Тухлената зидария, както подсказва нейното име, се изработва от тухли и разтвор. За зидарии от изкуствени блокове се използва предимно газобетон, а комбинираната зидария съчетава два материала – камък и бетон или камък и тухли, а също и бетон и тухли. Има и зидарии от стъклени блокове, които се използват при изграждането както на преградни вътрешни стени, така също и на декоративни пана, външни стени, които пропускат светлина и други. Както сами виждате, зидария определено все още намира широко приложение в строителството, независимо от неговото бързо и интензивно постоянно развитие.

Зидария
Зидария с тухла 5х25х60 51лв. кв. м.
Зидария с тухла 7,5х25х60 59лв. кв. м.
Зидария с тухла 10х25х60 76лв. кв. м.
Зидария с тухла 12,5х25х60 79лв. кв. м.
Зидария с тухла 15х25х60 83лв. кв. м.
Зидария с тухла 20х25х60 89лв. кв. м.
Зидария с тухла 25х25х60 96лв. кв. м.

Зидариите от керамични и бетонни блокве са за ръчно повдигане – обикновено до 20 кг – и такива, които се монтират с кран. Блокчетата им са с кухини, което всъщност намалява тяхната маса и повишават както топлоизолационните, така и звукоизолационните качества на стените, които са изградени с тях. Що се отнася до малките блокове, те се свързват с варов или цименто – варов разтвор, като се поставя плоска или обла стомана в хоризонталните фуги за подсилване на здравината. Зидария от стъклени тухли е друг разпространен вид, като в този случаи тухлите са със затворена кухина, както и такива, чиито кухина е отворена от едната страна. За направата на стъклени тухли се излива пластичен циментов разтвор, а във фугите се полага армировка от обла стомана, при това в двете посоки. Кухите стъклени тухли притежават свойството да пропускат мека светлина и осигуряват много по-добра топло – и звукоизолация от обикновените прозорци. Имайте предвид, че когато изграждате стена от стъклени тухли, площта не трябва да бъде повече от 6 кв.м. Максималните размери в едната посока пък трябва да бъдат не повече от 3 мм, като това се налага поради по-големия коефициент на температурни разширения. В случай, че искате да изградите по-голяма площ със стъклени тухли, трябва да я разделите на „отдели”. Това се получава посредством стоманобетонни пояси, чиято дебелина е 6 см. Между стоманобетонния пояс и стъклените тухли пък се оставят температурни фуги от 3 до 5 мм, които се запълват с пластичен материал. Въобще при зидария има много богат избор именно това е причината тя все още да намира приложение в съвременното строителство.

Разтворите за зидария и необходимите инструменти също заслужават определено внимание. По отношение на първото – те представляват смес от свързващо вещество и добавъчен материал, които, щом се разбъркат с вода, образуват пластична каша, втвърдяваща се с течение на времето. Необходимо е разтворите да притежават важни качества като подвижност, устойчивост срещу разслояване, компактност, а след тяхното втвърдяване и достатъчно якост. Производството на разтворите се извършва в специализирани цехове, а понякога и на самата строителна площадка. Ако често минавате покрай такива, когато отивате на работа или просто сте навън, има голяма вероятност да видите как протича цялостния процес на приготвяне. Технологията на варови и варо – циментови разтвори за зидария включва три основни етапа, които някои от вас вероятно познават добре. Първият от тях е доставката на необходимия материал, следва гасенето на варта и накрая идва ред на разбъркването. Гасенето на варта всъщност представлява смесването на вар с вода, като този процес емеханизиран. Гасенето се ускорява допълнително от горещата вода. Технологията обаче трябва да бъде променяна в различните случаи, защото има реална опасност да се получи „удавяне” или „прегряване” на гасената вар. Варното мляко се прецежда през сито и след това се изсипва в ями за отлежаване и обезводняване. Това трае между 15 и 20 дни, а след това добива тестоподобна маса. Щом необходимото време за отлежаване измине, вече може да ползвате материала по предназначение и да се захващате за работа. При приготвянето на разтворите има една любипитна подробност – циментът се дозира по маса, а варта водата и добавъчните материали – по маса и обем.

Ето каква е всъщност технологичната последователност: варта се разбива предварително при варовите разтвори, след това се прибавя пясъкът и едва накрая, при това само ако е необходимо, допълнително количество вода, което да спомогне за получаването на желаната консистенция. При варо-циментовия разтвор към варното мляко се добавя суха смес от цимент и пясък, а после идва ред и на необходимото количество вода. Зидария все още е масово използвана, особено от майсторите от „старата школа”, които въпреки масовото развитие остават нейни привърженици. Много хора се интересуват от това как правилно да изградят тухлена зидария и за всички тях е полезно да се запознаят с последователността на действията. Когато се полага първият ред при такъв тип зидария, това трябва да става върху абсолютно хоризонтална плоскост, проверена с мастар и либела (основа, цокъл или плоча). Много важно е да запомните, че се полага само един пореден ред, а не два едновременно. Ако се наложи да преместите вече поставена тухла в зидарията, поставете нова, като преди това отстраните изцяло свързващата смес. Хоризонталните фуги трябва да бъдат строго хоризонтални и с определена дебелина – не повече от 1 – 2 см. За да се постигне това, от външната страна на зида се опъва канал, превързан към зидарияа и редоуказатели. Хоризонталността на тухлите се проверява на всеки 5 – 6 реда с либела и мастар. Свързващият разтвор се разстила равномерно след завършването на всеки ред, с еднаква дебелина върху тухлената стена. Вертикалните тухли, които са дебели 1 см, трябва да бъдат изцяло запълнени с разтвор и да не съвпадат в два последователни реда.

Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!