ЕТЕМ


Фасадната система ЕТЕМ Е-85 е много популярна напоследък, което се дължи преди всичко на нейните характеристики. В края на 2005 г. се организира „Кръгла маса” с проектанти от водещи фирми, които са специализирани в проектирането на различни фасади. Тази фасадна система е най-доброто решение, ако искате да направите добра инвестиция.

                Кръглата маса беше свързана с презентацията на създаващата се в момента система ЕТЕМ Е-85. Идеята на това събиране е още преди този модел да се пусне на пазара, да се поиска мнението на повече специалисти, които да дадат своите препоръки по отношение на системата.

Поръчай онлайн сега!

Експертите са от областта на окачените фасади, а целта беше по възможност системата да се усъвършенства в технологично отношение. По този начин естествено се търси начин тя да стане най-предпочитана на пазара сред другите свои конкуренти. Системата категорично доказва своите качества, защото много хора я предпочитат като вариант.

Профилът е широк 50 мм. Освен това по отношение на материалите и цената тя е пестелива. Това не оказва влияние върху функционалността и сигурността, което е още едно ключово предимство. Системата е предпочитана от архитектите поради своята по-малко видима ширина. ЕТЕМ Е-85 е сертифицирана в института Rosenheim. Това е още едно доказателство за нейната ефективност.

Фасадната система е минала редица тестове за въздухопропускливост и водонепропускливост. В допълнение към това тя е устойчива както на вятър, така и на удари. Тя не пропуска вода благодарение на специални широки вътрешни канали, които са на три нива. Те са непрекъснати при връзката между хоризонтали и вертикали.

Има също така специално проектирани аксесоари и допълнителни уплътнителни профили. Те се разположени по периметъра на фасадата. Системата е минала още тестове. В тях влизат такива за определяне преминаването на въздушен шум и точната стойност на коефициента на топлопреминаване. Ето защо при всички случаи архитектите ще извлекат единствено ползи, ако я изберат.

Коефициентът на топлоизолация е оптимален дори в тези райони, които се характеризират със сурови климатични условия. Възможността за образуване на конденз се изключва при правилен избор на ПВЦ термоизолатор. Що се отнася до коефициентът на топлопреминаване, той е следният: UF = 1.5 W /m 2K.

Това се отнася за температурна разлика от 60 градуса и външна температура 40 градуса под нулата. По европейските стандарти системата показва параметри, които надвишават многократно най-строгите класове норми. Изпълнението на фасадите може да се извърши в пет основни разновидности. Те вероятно са известни на архитектите, които вече са работили с нея.

Структурна фасада с фуга от силикон 20 мм както по вертикал, така и по хоризонтал. Вторият вариант е силиконовата фуга по вертикал отново да е 20 мм, но капачката по хоризонтал е 50мм. Третият вариант е обратен на втория – капачката по вертикал е 50 мм. При четвъртата опция капачката както по вертикал, така и по хоризонтал е 50 мм.

Последната възможност е капачката по вертикал и хоризонтал да е 50 мм, но да има и специални профили за монтаж върху дървени или метални субконструкции. Отводняването на ЕТЕМ Е-85 е отлично поради стъпването на хоризонталите върху вертикалите. Така фасадата се отводнява перфектно.

Попадналата в хоризонталите кондензна вода изтича през вертикалите и така водата се отвежда навън. Вертикалът е на първо ниво, а на второ се намира хоризонатл с канал. На последното трето ниво се намира хоризонтал без канал, което е ново за системата. Новото ниво позволява стъпването на нов тип хоризонтали без канали на второто ниво хоризонтали.

Максималната топлоизолация се осигурява от наличието на ПВЦ термоизолатори. Те са в 5 размера (16, 21,25, 31, 37). Това дава възможност за изпълнение на стъклопакет, широк до 46 мм при хоризонтали трето ниво и до ширина 52 мм при хоризонтали второ ниво.

Алуминиевите профили на системата се отрязват на 90 градуса, като вертикалите се покриват от хоризонталите. След това се влага същинският дистанционер, чиито размери са съответно 14.5 мм и 13.1 мм. Дистанционерът се пълни с адсорбент и се сглобява с ъгли от пластмаса. Рамката е готова за залепване на стъклата, когато фугите се силиковат между профилите.

За да продължи по-нататъшното закрепване на стъклопакета, има едно важно условие. Трябва на всяка цена да се изравнят нивата на стъклата и дистанционера и едва тогава процедурата продължава. При структурното остъкляване стъклопакетите могат да бъдат закрепени за основната конструкция посредством фиксатори, които са единични и двойни.

Разновидностите фиксатори са два – със „зъби” за трето ниво хоризонтали 071116 и 071117. За второ ниво показателите на хоризонталите са 071109 и 071110. Важно е да се запомни, че при употреба на трето ниво хоризонтали използваният дистанционер е малък – Е- 85991 – 15.5 мм + фиксатори 071116 и 071117. За трето ниво се използват и двата размера дистанционери.

Има голямо разнообразие от профили, благодарение на което се задоволяват естетическите изисквания. Номерата на вертикалите на фасадната система ЕТЕМ Е-85 започват с Е-85100 и Е- 85108. Номенклатурата от профили е широка – те са 9 вида. От статистическа гледна точка те покриват почти всички случаи на подпорни разстояния на междуетажните плочи и растери на фасадата.

Т – връзките съ също важен елемент, на който си струва да се обърне внимание. За хоризонталите за отводняване на второ ниво вертикалите се щандоват на предварително определени места. Хоризонталът се изрязва в две равнини. Трябва да се вложат маншон и Т – връзка и хоризонталът се закрепва за вертикала с рапиди.

Така върху хоризонтала се предава теглото от стъклопакета или панела, а оттам чрез хоризонтала се предава на вертикалите. Това става не само чрез рапидите, но така също и чрез сечението на профила. Във всички стандартни и тежко натоварени случаи пък се използват хоризонталите с второ ниво на отводняване.

Хоризонталите с трето ниво на отводняване са малко по-специфични. При тях не се налага предварителна обработка на колоните. Хоризонталът се изрязва в две равнини и се влагат Т – връзка и бутил – шнур. Хоризонталът се закрепва с рапиди за вертикала, като по този начин се предава теглото от стъклопакета върху хоризонтала.

После хоризонталът предава теглото на вертикала, но само чрез рапидите. Именно поради тази причина се препоръчва хоризонталите от трето ниво на отводняване да се използват единствено по предназначение. Това са случаите, когато се налага стъпване на хоризонтал върху хоризонтал. Благодарение на своята функционалност и добра разработка фасадната система ЕТЕМ Е-85 е водеща на пазара днес, а нейната популярност расте непрекъснато.


Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!