Вертикални щори


Като всички други видове щори, вертикалните също са много търсени на пазара. Щорите са неделима част от голям брой жилища и офиси, защото определено създават по-голям уют и комфорт. Те предпазват ефективно помещенията от проникването на много слънчева светлина, която е дразнеща и неприятна. Поръчай онлайн сега!

Съществуват различни по вид щори – хоризонтални, вътрешни, външни, римски и много други. Вертикалните също са сред предпочитаните за жилищния интериор или за този в офиса. Като цяло основното предназначение на щорите се състои в защита от вредната слънчева светлина, която прониква в помещенията. Поради тази причина те са проектирани по начин, че да предлагат достатъчно разнообразие по отношение на цветовете и моделите. Начините на управление също са два, поне при повечето модели – ръчно и автоматично. Вторият метод включва екстри от рода на дистанционен таймер, датчици за слънце, вятър, дъжд и др. Таймерът позволява настройването на час, в който щорите да се вдигнат или спуснат на нивото на желаната височина. Електронното управление пък също е предимство, тъй като дава възможност за регулиране на една или група от щори от разстояние. Всички тези екстри спомагат за създаването на пълноценен уют и комфорт в помещенията, както и за придаване на повече стилност и естетика на интериора. Правилно избраният модел щори често е ключът към желаното освежаване на дома.


Вертикалните щори са популярни наред с останалите видове. Съвременните текстилни такива са ефикасни заместители на пердетата и завесите, които освен че вече не се употребяват често, се късат и събират големи количества прах. Съществуват в много богата и разнообразна гама от цветове и материи, способни да задоволят дори и най-изтънените вкусове и предпочитания. Те са чудесно средство за създаване на фина декорация в дома и офиса. Подходящи са също така за създаването на интериорни решения за плъзгащи се врати, витрини и прозорци. По отношение на тяхната поддръжка, тя е по-трудна в сравнение с тази на много от останалите модели щори. Натрупалата се прах може да бъде премахната с помощта на специален накрайник, който се монтира на прахосмукачката. Възможно е също така да се прибегне до употребата на сешоар, като се издуха със студената струя въздух. Препоръчително е текстилът да се изпира поне веднъж в годината, защото в противен случай съществува голяма вероятност да бъде засегнат защитния слой. Що се отнася до лентите, те може да се изперат както с четка с меки косми, така също и с гъба.


Прането се извършва по два възможни начина – ръчно или машинно. И при двата метода почти няма съществени разлики, но спазването на точните препоръки и инструкции е задължително. Това със сигурност намалява шанса поради липса на проявено невнимание лентите или текстила да получат трайни увреждания, които да попречат на щорите да изпълняват своето предназначение. Който и от двата похвата за почистване на вертикални щори да бъде предпочетен, при точното изпълнение на съветите в последователност качественото изпиране е гарантирано. Щорите, като всички останали приспособления – дограма, комарници и парапети – се нуждаят от определени грижи през различен интервал от време. Колкото и маловажни да изглеждат не на пръв поглед, именно качествената поддръжка се крие в основата на техния дълъг живот на експлоатация. В конкретния случай машинното изпиране е за предпочитане най-вече предвид факта, че пералнята върши основната част от процедурата. Прането на ръка също дава добри резултати, но със сигурност протича сравнително по-бавно и продължително.


Първата стъпка, свързана с прането на вертикални щори, се състои във внимателното сваляне на лентичките от щипките. Това важи както при машинното, така също и при ръчното почистване. След това тежестите се отстраняват заедно със свързващото въже и се навиват на руло. Необходимо е да бъдат пристегнати с ластик и да се поставят в памучна торба. Възможно е да се прибегне и до калъфка за възглавница, която в случая върши чудесна работа, и отново да се затегне. Прането се извършва в автоматична пералня, а подходящата температура трябва да е не повече от 30 градуса. Използваният перилен препарат пък непременно трябва да бъде не синтетичен. След изпирането лентите се изплакват, но не бива да се центрофугират. Последната стъпка при машинно изпиране се състои в обратното им закачане на релсата. Тежестите се поставят с цел максимално изпъване, което води до по-бързото изсъхване. По отношение на втория метод – прането на ръка – стъпките са почти напълно идентични. Въпреки това при неправилна последователност е възможно да се получат трайни и сериозни увреждания на щорите.


И в този случай се налага внимателното сваляне на лентичките от щипките. Следва познатото вече отстраняване на тежестите и свързващото въже, които трябва да се навият на руло. Пристягането с ластик и поставянето в памучна торба или калъфка за възглавница също се повтаря както при машинното почистване. Във вода трябва да се разтвори не синтетичен почистващ препарат – прах за пране – с температура 30 градуса. Лентите се потапят и стоят в накиснато положение в продължение на около 30 минути. След като това време отмине, те се изплакват със студена вода. Накрая щорите се окачват обратно на релсата и се поставят тежестите в изпънато положение. Целта е отново по-бързото и безпроблемно изсъхване. Макар и на пръв поглед лесна, поддръжката на вертикални щори изисква прецизност и точност при изпълнение на работата. Често пъти подценяването на детайлите не води до нищо друго освен повреди в щорите, които не могат да се отстранят. В резултат на това се налага пълната смяна на щорите, което пък изисква отделянето на допълнителни финансови средства. Ако обаче се поддържат качествено и според указанията, вертикалните щори изпълняват своето предназначение гладко и без проблеми за дълъг период от време.


Щорите от вертикален тип са само един от многобройните възможни варианти за дома и офиса. Поради своята много функционалност и практичност те придават естетичен и освежаващ вид на различните интериори в помещенията. От значение е обаче не само избора на конкретен модел, но така също и правилното съчетаване на цветовете. Придържането към стандартизирания избор не е задължително и поради това непрекъснато се търсят и въвеждат иновативни технологии. Целта е задоволяването на най-изтънените вкусове, но едновременно с това опити, които да доведат до атрактивни и привлекателни интериорни решения. Щорите са жизнено необходими, защото са естествено слънце защитно средство, което спира прекаления достъп на ярката светлина. Към тях се предлагат много допълнителни екстри, а също така и вградени комарници. Комбинирани в едно, тези два продукта едновременно създават освежителен интериор и защитават помещенията от хилядите видове насекоми. Екстрите пък позволяват управлението на една или групи щори в зависимост от индивидуалните предпочитания.


Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!