Фасади


Структурна фасада
При планирането и оформлението на външния вид на сградата от съществено и важно значение са фасадите. Обвивката носи о...
Капачкова фасада
Фасадите са от огромно значение за всички сгради. Те в най-голяма степен придават модерен и атрактивен облик, което е в...

Сред най-наложилите се и актуални технологии за външна облицовка в наши дни са вентиларуемите фасади, известни още и като окачени. Вентиларуемите фасади са системи от носеща конструкция и фасадни материали. Те съчетават в себе си едновременно съвременна визия и висока степен на изолация.

Това значително намалява разходите за енергия. Тяхна отличителна черта е способността да поддържат добър комфорт в сградата. Те създават условия за естествена вентилация, а и намаляват влагата по стените драстично. Те позволяват на сградата да „диша” и ефективно решават проблема с конденза. Представляват различни по вид и сложност. Могат да бъдат алуминиеви, керамични, дървени и каменни конструкции.

Те са свързани към основните стени, на които пък се монтират елементи от облицовката. Между носещите стени и облицовката се поставя слой топлоизолация по специфичен начин. Трябва да остава достатъчно въздушно пространство и именно в това се състои спецификата. Вентиларуемите фасади са значително по-слабо разпространени, отколкото контактните фасадни системи.

Това се дължи на обстоятелството, че те са с по-висока себестойност. Двойната зидария с вътрешна носеща част е вариант на такъв тип фасада. Носещата част има още въздушна, междинна, като това важи независимо дали има добавена изолация. Въпреки че не са толкова популярни, този тип фасади се предпочитат от голям брой хора.

Керамичните вентиларуеми фасади също са разпространени и хората знаят за тях. В конструкцията им участват няколко основни елемента. Това са носеща подконструкция, топлоизолация, както и окачваща конструкция и керамична облицовка. Подконструкцията се състои от специални Т- образни профили, които се захващат към стената с ъглови планки.

Равнина на цялата опорна система е стената, както и на отклоненията във вертикално и хоризонтално направление. Важен е изборът на материали за скрепителни средства, защото от него е изпълнена стената. Подконструкцията има едно основно предназначение – да гарантира безопасността и здравината на окачената фасада.

Именно носещата конструкция преразпределя натоварването от окачената стена към опорната фасада. Също така тя осигурява достатъчно отстояване на керамиката от стената, като целите са две. Първата от тях е полагане на топлоизолацията. Втората цел е предоставянето на необходимото пространство за циркулация на въздуха. Окачващата конструкция има някои специфики, които е добре да познавате.

Така при работа с такъв тип фасади ще имате по-цялостна представа. Задачата на окачващата конструкция е да образува вертикални фуги на фасадата. Широчината на фугите може да бъде различна – от 2 до 40 мм. При окачените вентиларуеми фасади минималната широчина е 8 мм и именно тези фуги се използват най-често.

Може да се избират фуги с различни цветове, като това обикновено се прави от архитекта при новопостроените сгради. При реконструкция на вече съществуваща сграда пък решението се взима от проектанта на фасадата. Фугата освен това може да бъде метална, отворена или затворена. Такъв тип фасада се виждат на много сгради, което показва степента на тяхната ефективност.

Дървените фасади са друг тип, също много разпространен и известен. Те са сред най-ползваните системи за външна облицовка в строителството. По конструкция те много наподобяват керамичните, като изключение правят дървените панели, с които се изпълняват. Друга характерна тяхна черта е високото ниво на плътност. Те могат да паснат много добре на различни дървени беседки.

Обикновено се състоят от ядро, което е изградено от целулозни нишки, напоени с фенолна смола. Покритието пък е от естествено дърво. От своя страна дървото има покритие от акрилна смола, която се произвежда по специална формула. Тя осигурява надеждност и дълготрайност на повърхността, което е гаранция за стабилността на цветовете. По отношение на плоскостите, те са специално проектирани.

Това е направено с оглед да се постигне висока устойчивост на химически въздействия. Имат покритие от прозрачен лак. Специалните добавки не позволяват реакция и трайно свързване на лака с повърхността. Тези фасади също намират приложение на много места поради своите отлични характеристики.

Окачените каменни фасади намират приложение за външна облицовка на нови сгради, без значение дали са обществени, административни или офисни. Състоят се от няколко функционални слоя. Те са носеща стенна конструкция, топлоизолация, вентилационен слой, наречен още кухина, окачваща система и слой от каменни плочи. Носещата стена в повечето случаи е стоманобетонна или тухлена.

Топлоизолационният слой се изпълнява от каменна вата или минерално-ватна плоча, която е едностранно каширана. Плътността на плочата е относително голяма, а дебелината е между 5 и 12 мм. Чрез каширането се пропускат водните пари от сградата, а освен това се предотвратява замърсяването от прах. По този начин топлоизолационните качества се запазват напълно.

С добрите си топлоизолационни качества ватата е предпочитан материал. Тя също така представлява естествена преграда за разпространението на различни шумове. Монтажът на топлоизолацията се извършва директно към стената, като това става чрез залепване или механично закрепване. И двата начина се ползват много, така че е трудно да се определи кой е по-ефективен.

Вентилационният слой е въздушна кухина, която се намира между външната облицовка и топлоизолацията. Дебелината е между 3 и 5 см, за да се осигури по-добро циркулиране на въздуха. Основната задача на вентилационния слой е да осигури издигане на топлия въздух. Въздушният слой пък има основен принос за неоспоримите качества на вентиларуемите фасади.

Качествата започват с изпаряването на влагата от носещата стена. Те спират паропреминаването отвътре – навън през зимата. Освен това през топлите летни месеци те охлаждат сградната обвивка. Също така предотвратяват топлинни загуби. Намаляват и потока от топъл въздух към сградата. Що се отнася до елементите на окачващата стена, по принцип те са изработени от стоманени или алуминиеви профили.

Те се монтират най-често към челата на междуетажните плочи или към стоманобетонните греди, ако има такива. Разположението на стоманените елементи е такова, че да формират хоризонтална или вертикална рамка. Рамката предава товарите към носещата конструкция.

Вентиларуемите фасади се използват масово в строителството. Те са безспорно най-ефективни за всякакъв тип сгради. Поради тази причина изборът съвсем естествено пада върху тях. Популярността им расте ежедневно, тъй като всеки ден се строят нови сгради. Всички собственици на сградите искат те да са качествени и в завършен вид.

Тези фасади определено имат голям принос за крайния задоволителен резултат. Нещо повече, фасадата е важен елемент от завършека. Ако тя не се вписва в цялостния дизайн, усилията на архитекта ще са напразни. Ето защо избирането на подходящи фасади е ключов момент за хубавия вид на сградите. Изборът е изцяло индивидуален, но е добре да се прибегне до мнението на специалист, който има необходимите познания.


Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!