Стъклени парапети


Независимо от какъв материал са изработени, всички парапети трябва да бъдат достатъчно сигурни и надеждни. По принцип най-често употребяваните материали са металите и дървото, защото притежават голям брой положителни характеристики. Комбинацията от метал и стъкло също е популярна и придава изисканост и елегантност на различните сгради. Парапетите се монтират с различни цели. Освен осигуряването на безопасно използване на стълбите и възможно най-малко свързани с човешкото здраве рискове, те нерядко изпълняват и декоративни функции. Такива парапети обикновено се изработват с множество допълнителни орнаменти и инкрустации, а често се влагат и геометрични мотиви. По този начин на стълбищата, както и на останалата обстановка, се придава атрактивен и елегантен вид, като едновременно с това се усеща и чувство на хармоничност. Добре изработеният парапет се забелязва отдалече и винаги пробужда асоциации, свързани с уютни и комфортни помещения. Поради тази причина тези приспособления играят решаваща роля за качественото освежаване на дома и създаването на уникален жилищен интериор или екстериор.

Поръчай онлайн сега!

Стъклени парапети са не по-малко елегантни и стилни от дървените и освен това не пренатрупват пространството. Те са още нежни и полупрозрачни, благодарение на което в сградите, където са монтирани, винаги се усеща присъствието на красотата и чистотата. Стъклото е изключително крехък и фин материал, подходящ за множество различни по вид сгради. Парапети от този материал са често срещани в много офиси и административни помещения, а така също и в търговските центрове или големите козметични салони. Като цяло стъклото е предназначено да създава пищна и бляскава обстановка, каквато е нормално да има именно в изброените сгради. Ето защо архитектите и проектантите без колебание залагат на стъклото, което е чудесен вариант за внасяне на неповторим колорит в интериора. От стъкло се изработват цели сгради и къщи, което още повече подчертава неговите положителни свойства наред с многофункционалността и практичността. Едновременно с високата надеждност на конструкцията си, стъклени парапети представляват великолепна визуална находка. Стъклата могат да бъдат боядисани или изрисувани в ярки цветове, което несъмнено им придава още по-светъл и пищен вид. Практическата и естетическата им функции ги превръщат в подходящ материал за огромен брой сгради, независимо от неизбежните различия в тяхното разположение и пр.

Всеки парапет трябва да бъде сигурен, издържлив и надежден независимо от това какви функции изпълнява. Ако те са предимно декоративни, е необходима периодична и навременна поддръжка и почистване с подходящите за целта препарати. При стъклата няма как да бъде избегнато натрупването на огромно количество прах, което често води до одрасквания и наранявания на повърхностите. Освен това те са лесно чупливи, в резултат на което редовно са причини за сериозни порезни рани и наранявания. Поради всички тези фактори е нужно да се проявява изключително внимание и грижи. Парапетите от стъкло са изящни и луксозни, но това се постига с цената на много качествени грижи, които трябва да се полагат в точно определен момент. В противен случай съществува реална опасност те да се увредят сериозно и трайно само поради липса на проявено пренебрежително отношение. Също така е много важно да се прецени мястото, на което се предвижда да бъде поставен парапетът.

Такива приспособления служат с функцията си на декорация и оригинални дизайнерски идеи. Освен това подчертават категорично свежестта на архитектурния стил на сградата. Често пъти е напълно достатъчно да се хвърли един поглед на определена сграда, за да се разбере каква точно дейност се извършва в нея – например дали е пълна с офиси и кабинети. В това отношение решаваща роля играе стъклото, което освен при парапети, също така е редовно предпочитано и за фасадите. Що се отнася до парапетът, той също може да говори не по-малко ясно и недвусмислено за типа сграда. В случай че той е стругован или пък има дървена конструкция, това почти сигурно означава, че имотът е вила или хижа. В случай че парапетите са футуристични и стъклени, е възможно зданието да е голям козметичен салон или търговски център. Металните парапети в стил минимализъм се срещат предимно на места, където са изградени офиси. За да се придаде оригинален и завършен вид на сградата обаче, не е достатъчно само материалът за парапети да бъде на необходимото високо качество.

Също така те трябва да изпълняват максимално добре своето основно предназначение. Стълбищата на различните видове сгради служат като своеобразни визитни картички за всички онези, които влизат и излизат от тях. Първите впечатления са много важни, а за да бъдат те изцяло в положителна насока, понякога е необходима украса само от няколко стъкълца. Елегантните стъклени украси пък са върхово постижение в сферата на вътрешното и външно обзавеждане, поради което винаги създават усещане за дълготраен уют и комфорт, но най-вече за чистота и много красива обстановка. Стълбите трябва да бъдат задължително добре обезопасени, защото по тях непрекъснато има движение и в двете посоки. Поради тази причина те са постоянно изложени на интензивни натоварвания, които могат да се издържат само при надеждната им изработка от качествени и надеждни материали. Стъклото несъмнено е от тях въпреки че не може да осигурява надеждност и безопасност. Грижите за декорацията на сградите е не по-малко съществена и значима. Ето защо поддържаното винаги в отлично състояние стъкло създава уникални архитектурни и дизайнерски решения, достойни да бъдат истински произведения на изкуството.

Стъклени парапети се монтират на много места, включително и в домовете. Голяма част от къщите и вилите са снабдени с парапет от този материал, който особено през лятото изпъква още по-ярко и отчетливо на фона на слънчевото и хубаво време. Парапетите всъщност трябва да пасват много добре на околната обстановка, в която са поставени. Без значение дали са външни или вътрешни, неподходящият избор на материал и цвят само загрозява дизайна. Стъклен парапет може да се монтира и на балкона и да служи като преграда от множеството любопитни погледи. На тях могат да се редят саксии с цветя и всякакви други декоративни растения. Стъклото често се напуква от слънцето или студа, което обаче няма да стане, ако за него се полагат необходимите грижи по поддържането му. В такъв случай парапетите дълго време красят стълбищата и балконите, придавайки на обикновения дом стилен и изискан вид, характерен за частните имоти и вили.


Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!