Слънцезащитни системи


Намаляването на влиянието на околната среда в микроклимата на помещенията позволява тяхната по-лесна поддръжка. Това  е особено важно по време на техния експлоатационен период. Нещо повече, това е една от целите, които са водещи в съвременното общество. Това е много коментирана тема поради ред причини. Поръчай онлайн сега!

Да се контролират природните сили е нещо, към което човечеството отдавна се стреми. В наши дни има все повече доказателства, че това е напълно възможно. Типичен пример са различните слънцезащитни системи, които помагат за ефективното съжителство с природата. Ако се използват разумно, те могат да намалят значително акумулираната топлина през лятото.

Възможностите за намаляване на консумираната енергия и усвояването на енергийните източници става все по-трудно, когато запасите от горива са силно ограничени вследствие на повишените температури. Поради тази причина в много страни по целия свят се инвестират средства за проучване на възможностите за по-добро усвояване на енергията.

Правилното оползотворяване на дневната слънчева светлина също е главен приоритет. Тук водещо значение имат критериите за визуален и термичен комфорт, които в голяма степен зависят от правилното разпределение на слънчевата светлина и топлина. С тази цел се изграждат различни слънцезащитни системи, които помагат за по-голяма ефективност. Всичко това се взима предвид и се постигат съвременни решения за градоустройството.

Градската архитектура неминуемо включва всички обществени и административни сгради. Модерното строителство напоследък залага на по-голяма етажност, която е предпоставка за по-ползотворното използване на застроената площ. Залага се и на по-леката конструкция, която пък позволява оптимално да се организира вътрешното пространство. За фасадите например се предпочитат големи остъклени площи, с които се постига съвременен вид.

Тези проблеми са нещо напълно обичайно. За тяхното решаване се използват предимно климатични инсталации, въпреки че и това не помага ефективно. Много обитатели продължават да чувстват термичен дискомфорт. Друг проблем идва от самите климатични инсталации. Той произлиза от оразмеряването им за поемане на такъв товар.

За да се подобри термичният контрол, много помагат различните слънцезащитни системи. Същевременно се ограничават и вредните влияния на директната слънчева светлина върху визуалните отношения. Системите масово навлизат в употреба, защото са доказано най-доброто възможно решение. Те до минимум ограничават вредното въздействие на слънчевата светлина.

Много са причините, поради които хората искат да контролират слънчевата светлина. Тя прониква в помещенията, при това често в големи количества. Тя може да доведе до големи разходи за електроенергия през летните месеци за охлаждане, както и до пренатоварване на климатичната инсталация. Външната температура е ниска през зимата, затова тогава такъв проблем не съществува.

Въпреки това нискостоящото зимно слънце може да предизвика силен контраст между цветовете, както и заслепяване. Такива вредни ефекти намаляват трудоспособността и е препоръчително да се избягват при изкуствено, а и при естествено осветление. За много хора тези визуални ефекти вероятно не са толкова опасни, но всъщност нещата са коренно различни.

При правилно проектирани слънцезащитни системи, намаляват драстично топлинните печалби. Освен това значително се облекчава режима на работа на климатичната инсталация. Едновременно с това може да се разчита на естествена светлина с добро качество, както и на по-стабилна вътрешна температура. Това определено се отразява добре на обитателите на всички сгради.

Проектирането на слънцезащитни системи в никакъв случай не е лесно. То по нищо не отстъпва на която и да е било система. Необходимо е тя да бъде съобразена с всички особености на климата, за да бъде напълно ефективна. Ориентацията на сградите и вида на фасадите също имат особено важно значение.

По правило проектантите трябва да се ръководят от конкретните нужди на сградите. При остъклените и високи сгради те са значително по-големи. За сметка на това при по-ниските постройки с нормален размер на прозорците нуждата от слънцезащита е по-малка. По отношение на засенчващите конструкции те трябва да се избират в зависимост от ориентацията на прозореца.

Препоръчително е при възможност да се ограничи площта на прозорците, които са ориентирани на изток или на запад. При тях засенчването е значително по-трудно, отколкото това при южните. Това се дължи на обстоятелството, че слънчевите лъчи идват почти хоризонтално. Когато такава мярка е невъзможна, добро решение е на по-високите растителни видове.

Те ефективно влизат в ролята на слънцезащитни системи. Ако пък и тази опция няма как да се осъществи, е необходимо да се използват вертикални засенчващи ламели, които могат да се движат. По този начин не се ограничава осветеността, а едновременно с това се спират и директните слънчеви лъчи.

При ориентираните на юг фасади е редна употребата на фиксирани хоризонтални външни тенти, които стопират топлината от директно излъчване през лятото. Те освен това не възпрепятстват проникването на топлина през зимата и помагат за спестяването на енергия за отопление. Това също е добре дошло за потребителите, които винаги имат високи сметки.

Не бива обаче да забравяте, че засенчването ограничава проникването на светлина. Ето защо е необходимо двата параметъра да бъдат оптимизирани. Използването на светла подпрозоречна дъска отвън е добро решение, върху което си струва да помислите. Тя отразява попадналата върху нея светлина към дъното на помещението.

Същевременно се засенчва и долният прозорец. В наши дни се налага непрекъснато да се усъвършенстват различни слънцезащитни системи, които определено са добри помощници в борбата с вредната слънчева светлина. Тя е проблем за много хора, които всячески се опитват да се преборят с този проблем. Те търсят различни варианти за създаване на по-голям комфорт.

До голяма степен проектирането на слънцезащитни системи зависи от предназначението и обитателите на сградата. При офис сгради със свободна планировка например топлинната енергия, която се излъчва от оборудването, понякога представлява значителна част от акумулираната топлина. Сравнително постоянна е по стойност през цялата година.

В жилищните сгради, които се обитават постоянно, акумулирането на топлина и поддържането на комфортен микроклимат е много важно през зимните дни и нощи. Това помага за енергийната ефективност. В този случай са за предпочитане засенчващите слънцезащитни системи, които спират проникването на слънчева топлина през горещите месеци, но за сметка на това я пропуска свободно през отоплителния период.

Нуждите от слънцезащитни системи са постоянни, а също така и ползите. Те най-ефективно от всички други се справят с вредното въздействие на слънчевата светлина. Поради това производството им е масово. Така за хората има по-голям избор и по-добри възможности за справяне с този проблем. Качествената система е гаранция, че вече няма да имате проблем по отношение на светлината и топлината.


Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!