Огради


Оградите са много важни за да подсигуряват дворните пространства и други площи. Възможностите варират от разпъването на телена мрежа до засаждането на жив плет, иззидването на дебела плътна стена или пък ниска дървена ограда. Забиването на дървени греди на рядко разстояние една от друга е опция, която също се използва често. Между гредите по принцип се засаждат цветя или пък се нареждат няколко обли камъка. Каквото и да бъде крайното решение по отношение на оградната линия, е от изключително значение тя да се явява естествено продължение на дворната архитектура, да засилва декоративния ефект на градинската мебел и не на последно място – да създава достатъчно комфорт и уют. Макар и отживяла своето време в много страни по света, специално в страната тя е все още в разцвет. В миналото основното предназначение на оградата се е състояло в това да предпазва имотите от неканени гости, което за жалост днес не е особено ефективно. Престъпниците умеят да преминават с лекота през различни на вид заграждения.

Поръчай онлайн сега!

Поради това се налага по-либерално отношение към оградите и ако такива се изграждат, то е с цел да облагородява и насища двора с присъствие. На пръв поглед всяка по-плътна ограда смалява двора, и особено в страната. Дворните площи и без това не са достатъчно големи по размери и след като бъдат заградени от непроницаеми и дебели стени, те често се превръщат в затворени кутийкки. Първото и най-важно правило при избора на огради е те да бъдат красиви и да придават на двора стилен и естетичен вид. Всяка красива ограда обаче се изработва трудно без преди това да е проектирана. По отношение на използваният материал, има много варианти, които са удачни. По-важното в случая е, че трябва да се работи умело и сръчно. Поради това, че всеки материал се характеризира със свои собствени специфики, недостатъчното им познаване води до неуместната му употреба. В такива ситуации се препоръчват консултации с ландшафтен архитект, който правилно съчетава характера на зеленината, мащаба на двора и стила на архитектурата с дворните огради. Често скъпите такива не гарантират красота, поради което е уместна употребата на по-обикновени материали, съчетани по оригинален начин.

В това отношение предпочитаните материали са ковано желязо, дърво или камък. Употребата на бетон се налага само за фундаментите и цокъла, но той трябва да бъде „облечен” с естествен камък или дърво. Второто важно правило по отношение на оградите е те да бъдат максимално семпли и изискани. Например е препоръчително да са леки и ажурни, което позволява на растителността в двора да се свързва по естествен начин с околната природа. Оградата също така не бива да доминира над къщната архитектура и градинската мебелировка. На нейния фон трябва да изпъкват детайлите на градината – пейки, цъфтящи храсти или пък фонтани. Казано на художествен език, оградата играе ролята на изискан гердан около двора, а не груб вълнен шал, в който се задушава околното пространство. Кованото желязо не трябва да бъде украсено с множество орнаменти – това оказва негативен ефект върху екстериора на дома. В случай че се използва камък, предпочитанията трябва да са семпли и скални породи, а не скъпи облицовки.

Монтираните огради трябва да имат еквивалентен с дворовете стил. Ако например има настилки от камък и дърво, оградата също трябва да се изработи по този начин. Камъкът е най-примитивният строителен материал. Присъствието му в двора под най-различни и разнообразни форми – натурални, естествени или грубо обработени блокове, прави градината природосъобразна и едновременно с това спокойна. Следващо по значимост в еволюционния процес на строителните материали е дървото. Колкото то присъства в по-големи количества в двора, толкова повече градината се приближава до съвремието. Кованото желязо пък често навява илюзии с рицарските времена и стои по-строго и ограничаващо. Четвъртото и много важно правило се състои в това, че оградата непременно трябва да се изработи само след предварителен проект. Също така тя не бива да има повече от 40 см дебелина. Фундаментът или цокълът, върху които се поставят дъсчени пана или такива от ковано желязо, не трябва да бъдат по-високи от 35 – 50 см. По отношение височината, тя не бива да надхвърля човешки ръст.

Препоръчва се употребата само на два основни материала – например камък и дърво, камък и желязо или желязо и дърво. Последните два не бива да се боядисват, а им е необходимо просто лакиране. Избягването на едрите груби детайли, а и на съвсем фините издребнени елементи също е повече от препоръчително. Вечно зелените растения невинаги изглеждат добре, когато се намират на близко разстояние до оградата. За сметка на това цъфтящите храсти имат по-народен облик, което ги прави по-удачният и правилен избор. Сезонните цветя, със своите пъстри букети и многоцветие създават повече жизненост и настроение, което е от особено значение за това дворовете заедно с техните огради да имат привлекателен и вълнуващ вид. Много често хората с по-напредничаво и уж модерно мислене не изграждат ограда за своите къщи. Факт е, че в наши дни охранителните системи и метални врати до голяма степен заместват и превъзхождат многократно защитните възможности на оградата. Въпреки това тя е чудесно средство за усилване на декорацията в двора, а това е от съществено значение за всяка къща или вила. Именно поради тази причина градините се превръщат в любимо място за отдих и почивка.

Много от оградите се изработват както по проект, предложен от специалисти, така също и по такива, които са напълно според индивидуалните вкусове и предпочитания. Колкото и да изглежда като отживелица, едва ли някоя селска къща изглежда добре без наличието на ограда. Освен че създава усещане за уют и домашен комфорт, оградата изпълнява и друго предназначение. В зависимост от това кой от вариантите се предпочита – дали засаждането на жив плет или пък разпъването на телена мрежа, къщите изглеждат съответно в по-добро или по-лошо състояние. При полагане на необходимите грижи и поддръжка, които да я държат в отлично състояние и изправност, оградата играе незаменима роля по отношение на освежаването на екстериора на къщата. Възможностите за съчетаване на различни по-светли или по-тъмни цветове също предразполагат към създаването на красиви архитектурни решения. В много къщи в страната все още има огради, което показва категорично тяхната функционалност и незаменимо приложение.

Модели за огради

Строителните фирми предлагат голямо разнообразие от модели за огради. Те могат да бъдат дървени или метални, като и двата варианта са удачни. Преди всичко оградата трябва да се вписва добре в интериора и да допълва цялостния му вид. Макар в наши дни да има модерни охранителни системи, оградите продължават да са неделима част от много къщи.


Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!