Метални парапети


Детайлите по оформлението на парапети винаги привличат погледа и имат огромно значение за добрите впечатления, които това приспособление трябва да създава. Всъщност основната функция на всички видове парапети е да осигуряват достатъчно сигурно и безопасно ползване на стълбите, независимо от техните цветове и модели. Най-често използваните материали за направата на парапет са металите, което се дължи предимно на факта, че са достатъчно надеждни, здрави и с якостни характеристики. Пластичността и заваряемостта пък са сред другите техни основни положителни черти, които им отреждат лидерска позиция. Парапетите са оразмерени да издържат на продължително натоварване от около 74 кг или в краен случай 90 кг. За дървените конструкции тези показатели по принцип са високи поради огъваемостта на дървото и неговата чупливост. Металите обаче определено издържат подобно натоварване без абсолютно никакви проблеми. Метални парапети в сравнение с дървените имат по-дълъг живот на експлоатация, повече конструктивни възможности, както и сравнително лесна поддръжка. Възможностите за дизайн при тях са практически многобройни и неограничени.

Поръчай онлайн сега!


Основните съставни части на парапета са ръкохватка, основни профили, долни и горни хоризонтални профили и допълнителни декоративни елементи. Те обикновено биват разположени между основните профили. Не е необходимо да присъстват всички елементи, декоративното оформление на всеки елемент от парапета задава характера на цялата стълба. Основните профили, по-точно гръбнакът на парапета, могат да изпъкват над основната височина и по този начин да подчертаят смяна на стълбищна площадка или посока. Стълбата се удължава визуално от непрекъснатия горен фриз, а благодарение на по-тънките вертикални профили това я прави по-лека и отворена. Що се отнася до основните функции на ръкохватката, тя служи за опора и стабилност тогава, когато стълбите се употребяват. Първата по рода си ръкохватка е открита при разкопки в Саудитска Арабия и има асирийски произход. Всички ръкохватки се монтират върху стойки или пък на стената. Тяхната височина варира между 80 и 110 см. Минималното отстояние от стената се равнява на 38 мм, а началната стойност на диаметъра започва от 3.2 см. Ръкохватката не само ефикасно обезопасява стълбата, но така също и е един от най-важните елементи при производството на метални парапети и други модели. Тя завършва цялостния декоративен стил на парапета.

Има много на брой метали, които са удачен избор за направата на парапети. Ковано желязо, алуминий, месинг или неръждаема стомана са само част от възможните опции и варианти. Когато някои материали се комбинират – например метал със стъкло – това дава чудесни възможности за създаването на уникални дизайнерски решения. Един от ръководните критерии при избора на метал за парапет е този, свързан с неговата дълготрайност и неподатливост на атмосферните условия. По този начин въпреки продължителното излагане на силната слънчева светлина, вятър или дъжд, те запазват своя първоначален вид и изпълняват перфектно основното си предназначение. Освен осигуряването на безопасност при слизане и качване по стълбите, парапетите изпълняват и чисто декоративни функции. Така и те допринасят в положителна насока за качествено освежаване на интериора и създават атмосфера на хармония, спокойствие, уют и комфорт. Наред с дограмата и щорите парапетите са сред най-важните артикули за всеки дом, без които интериорът или съответно екстериорът няма да имат завършеност.

Поради сравнително дългия и продължителен живот неръждаемата стомана е изключително надежден и удачен вариант при изработката на парапети. Якостта заедно с относителната лекота в сравнение с другите материали допълват списъка с положителните черти на този материал. Освен че лесно се формува, също така тя запазва блясъка си за продължителен период от време. Поддържа се лесно и се съчетава добре с дърво, стъкло или камък. Парапетите от стомана и стъкло притежават способността да създават неповторимо усещане за лекота и простор. Модерните стълбища изискват и наличието на модерни парапети, които да създават повече пространство, а не просто да бъдат част от него. Стоманата и стъклото също така най-добре създават минималистичен дизайн. Пропускат светлината и не изолират останалата част от помещението, а също така не спират погледа навън. Много актуални в момента са изработените от неръждаема стомана струни, колони, квадрати, кръгове, дантели и въобще всякакви видове декоративни елементи. Те придават на парапета още по-завършен и красив вид, което говори за стилност и елегантност.

При производството на парапети от метал любимият материал обаче си остава кованото желязо. Освен че е изключително здрав и стабилен, той не изисква някаква по-особена и специфична поддръжка. С редовно почистване и висококачествено антикорозионно покритие той дълго време изглежда напълно като нов, въпреки че са минали две или три десетилетия. За допълнително предпазване и подсигуряване на повърхността върху грунда може да се нанесе допълнителен слой боя, която също така придава на изделието подходящ цвят. Голямото обемно тегло и трудната поправка са сред онези черти на парапетите от ковано желязо, които се определят като отрицателни. Да се направи елемент със същия дизайн се счита за истинско и голямо предизвикателство. Кованото желязо намира приложение и в други области – например при изработката на скулптори, които засилват ретро чертите и внушението в интериора. Детайлите от този материал носят в себе си усещане за античен дух, който е актуален както в миналото, така също и в съвремието. Алуминият също е лек и едновременно с това издържлив материал. Поради тази причина той също се използва масова при изработването на парапети. Неговите разходи по отношение на експлоатацията са сходни с тези на неръждаемата стомана, но това се отнася само за първоначалната инвестиция.

Най-пищният метал за направа на парапети в исторически план е месингът. Той изисква регулярно полиране, което има за цел да съхрани и запази за дълго неговия златен блясък. Често пъти се оставя да добие характерната си зелена патина за рустикално излъчване. Също така може да се комбинира добре и с други различни видове метали. Може да се употребява само за ръкохватката, като декорация в отделните полета на парапета, както и да акцентира върху детайлите на капандури. Всички тези изброени метали в по-малка или голяма степен са подходящи за направата на качествени, сигурни и надеждни парапети. Тези приспособления се монтират не само в дома, но така също и на стълбищата на редица административни и обществени сгради. В тях стълбите се използват непрекъснато от много хора, голяма част от които са трудно подвижни или не могат да пазят достатъчно стабилно равновесие, поради което имат нужда от опора.


Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!