Дървена дограма


В наши дни дограмата  е един от главните фактори, които в най-пълна степен спомагат за дълготрайния и пълноценен уют и комфорт. Монтирането на дограма е определено добра инвестиция, от която вие дълго време ще имате редица ползи. Преди всичко благодарение на своите отлични топло – и  шумоизолиращи качества дограмата решава ефективно два основни проблема – шума от автомобилния трафик, от който на много хора се нарушава пълноценният сън, и отоплението на стаите. Поръчай онлайн сега!
Дървесината е едновременно един от най-широко използваните материали в строителството и притежава характеристики, които я правят подходяща за най-различни приложения. Основните съставки на дървесината са целулоза, хемицелулоза и лигнин. Дървеният материал притежава способността да променя своите форми и обем под влиянието на влажността на въздуха и в зависимост от настъпващите атмосферни промени. В страната за съжаление все още се гледа с недоверие към дървесината най-вече поради обстоятелството, че конструкциите са изработени от материал със сравнително ниско качество и лоша обработка. Това са двете основни предпоставки за слаба издържливост и измятане. Благодарение на новите технологии, както и придобитите опит и познания за дървото, те дават възможност за такава обработка, която да запази уникалните му качества за дълъг период от време. Съвременните конструкции се изработват от многослойно слепени дървени профили, които притежават отлични показатели. Когато ламелите се слепват, годишните кръгове се разполагат в различни посоки. Това се прави с цел унищожаване на напреженията в структурата на профила.
По този начин също така се избягват възможни усложнения и усуквания на конструкциите, като същевременно се подобряват техните якостни характеристики. Съвременните дървени прозорци се изработват от тройно слепени профили от предварително селектирани ламели. В производството си те се третират с импрегнанти, предотвратяващи евентуалната поява на плесен или мухъл. След това трябва да се нанесе грунд, който дава основния цвят на прозореца и едновременно с това подобрява адхезията на дървото към финишното лаково покритие. Грундовете и лаковете са екологично чисти продукти и на водна основа. Те не вредят на хората и околната среда, а при тяхното нанасяне непременно трябва да се спазват препоръките на производителя, защото в противен случай няма да бъдат издържливи във времето. Различните модели дървена дограма се славят с това, че разполагат с отлични топлоизолационни свойства. Те произлизат от самото естество на материала. Нулевото линейно разширение на този вид дограма практически я прави подходяща за употреба в различни географски райони на територията на страната, където има огромна разлика в температурните амплитуди. Това е от жизнено важно значение за функциите на обкова, особено при изработката на големи крила или прозорци със специфичен тип отваряне.
Наблюдава се усилено търсене на дървена дограма, която има външна алуминиева наставна капачка. По отношение преимуществата на този тип прозорци, те са безспорни – профилът осигурява защита на дървото и позволява на архитектите да проявят своето въображение при оформлението на фасадите. Има различни начини, чрез които да се закрепи алуминиевата капачка към дървената рамка на прозореца. Възможно е алуминият да се залепи към дървото или пък чрез употребата на термоизолиращи клипсове. Вторият метод е характерен за австрийските производители на алуминиеви капачки и е доста по-удачен. При неговото приложение се избягват конфликти между двата материала в резултат на линейното разширение на алуминиевия профил. Този вид прозорци са подходящи както при реновацията на стари сгради, така също и при строителството на нови и модерни такива. Профилите могат да бъдат прахово боядисани, елоксирани или пък оцветени в най-различни и разнообразни дървесни декори. Всяка дървена дограма, съчетана с качествен стъклопакет, постига отлични топло изолационни показатели, които имат стойности за ниско енергийни сгради.
При непрекъснатото повишение на цените на петрола и останалите горива темата за пестене на енергия и зелено строителство става все по-актуална и обсъждана. Когато старата дървена дограма се подменя с нови енерго ефективни дървени рамки, се спестяват много средства за отопление на сградите. Профилите от дърво са екологично чист продукт, който в голяма степен допринася за опазването на околната среда поради факта, че при тяхната изработка се изразходват минимални количества енергия. В резултат на това в природата се отделя малко въглероден двуокис. Микро климатът в помещенията също е от изключителна важност, когато става въпрос за изолация на сградите. Повишеното съдържание на въглероден двуокис е често срещан проблем в случаите, когато се подменят старите дограми с нови. Високата влажност на въздуха също създава неприятности, тъй като създава отлични условия за образуването на мухъл и плесен, а с тях настъпват и поражения върху стените и техните покрития. Когато обаче се подменя старата дървена дограма, вероятността подобен род проблеми да се появят е значително по-малка или пък въобще ги няма.
Това се дължи на способността на дървото да отдава и поема влага. В случай, че влажността на въздуха е висока в помещенията, дървото поема част от нея и съответно я отдава в онези периоди, когато тя намалее. Именно по този начин дървото допринася за добрия микро климат в стаите. Зимните градини пък са друг интересен продукт, който също като прозорците и вратите се изработва от дървени профили. Те създават възможности за по-близък досег с природата в случаите, когато атмосферните условия не позволяват разходки и излети. Предимствата на дървените профили са много и превъзхождат тези, изработени от различни материали в много отношения. Типичен пример са фасадите от дърво, които притежават отлична топло и шумоизолация. Нулевото линейно разширение и неповторимото усещане за пълноценен уют и комфорт са други техни положителни черти, които в никакъв случай не бива да бъдат пренебрегнати. Дървена дограма, както и всички останали, имат нужда от периодична и навременна поддръжка, която спомага за нейното пълноценно и безпроблемно функциониране.
Не са малко случаите, когато към поддържането на дървото се подхожда с голяма доза предубеждение. Това до голяма степен се дължи на факта, че дървеният материал струва скъпо. С течение на времето обаче под влиянието на силните и вредни слънчеви лъчи лаковото покритие се компроментира и поради тази причина се налага то да бъде освежено с нанасянето на допълнителен защитен слой. С фина шкурка се отстранява старият лак, преди да се нанесе нужното количество от новия. Цветът на прозореца се възстановява с нанасянето на тониращ грунд, след което се добавя и от новия лак. Повечето фирми производители предлагат продукти, които удължават живота на финишното покритие на дървената дограма. Комплектите съдържат два продукта – единият е почистващ препарат за отстраняване на натрупванията върху прозорците, а вторият – подхранващо мляко, което образува допълнителен защитен слой. Лаковете в повечето случаи се запазват в добро състояние за период от 7 до 10 години. Затова обаче се налага качествена обработка на прозорците в цехови условия – спазване на технологичните процеси за нанасяне на необходимите слоеве лак и грунд. Поддръжката на прозорците стои в основата на дълготрайността на дървената дограма.

Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!