Блиндирани врати


За разлика от интериорните, блиндирани врати имат по-особени качества и характеристики. Различията произтичат най-вече във функционалността и предназначението на двата модела. Докато интериорните врати се поставят предимно в стаите на жилището или друго помещение, блиндираните са подходящи най-вече за входовете. Поради тази причина те трябва да осигуряват и гарантират възможно повече надеждност и сигурност. Освен защитата от влизане с взлом, също така този вид врати трябва да осигурят защита от силен шум и неприятни миризми. Естетичният външен вид на вратата също има огромно значение и допълва цялостната характеристика на този модел. Конструктивните особености позволяват осигуряването на максимална защита, като по този начин се гарантира най-вече спокойствието и безопасността на обитателите в жилището. Когато се прави поръчка за входна врата и при тяхното производство, това става съгласно утвърдени стандарти и изисквания за здравина и безопасност. Също така има различия и по отношение за какъв точно вход е предназначена вратата – дали за този на цялата жилищна кооперация или само за отделен апартамент.

Поръчай онлайн сега!

Вратата на сградата е длъжна да отделя входа от улицата, като същевременно ограничава достъпа на хората, които имат право да минават през нея. Това са живеещите във входа на жилищната кооперация. Освен осигуряването на безопасност, входната врата непременно трябва да бъде силно устойчива на влага и рязко застудяване, което води до значително понижаване на температурите. Свободното пропускане отвътре навън също трябва да е възможно, при това максимално бързо. Тази опция се предвижда в случай на принудителна евакуация при пожар, земетресение или друго природно бедствие. При монтирането на блиндирани врати за допълнителна сигурност и гаранции те се подсигуряват с различна аварийна сигнализация, а така също и с камери за видео наблюдение. По такъв начин се осигурява перфектна защита не само на целия вход, но и за пространството около него. То непременно трябва да е добре подсигурено, защото именно на тази площ хората обикновено паркират своите автомобили. Ключалките са скрити и не се виждат, а същевременно не поддават при по-слаб или по-силен и интензивен натиск. Няма значение дали за тяхното разбиване се използва сила или интелект – резултатът винаги е неуспешен за онези, които се опитват да проникнат с взлом.

След осигуряването на надеждност за главната входна врата, трябва да се помисли и за всеки отделен апартамент. Често пъти крадците проявяват изключителна съобразителност и е възможно да се проникнат през вратата в момент, когато тя е случайно забравена в отворено състояние. Освен това обирите на жилища в редица случаи се извършват от близки или познати на собствениците на апартаментите. Затова има голяма вероятност имащите престъпни намерения нападатели да се сдобият с ключ за входната врата по напълно естествен начин. Възможно е обирджиите да бъдат и съседи, които поради една или друга причина са имали повод да влязат в набелязаното предварително от тях помещение. Друга защитна функция, която е характерна за блиндираните врати, е сигурна и надеждна шпионка. Някои от тях се изработват по начин, който ги прави устойчиви против пистолетни изстрели и въобще такива с огнестрелно оръжие. В такъв случай шпионката трябва да е изключително масивна и надеждна.

Много пъти обитателите на домовете монтират невидими камери, които показват отвътре какво се случва непосредствено пред вратата. Така е възможно да бъдат забелязани съмнителни лица, които обикалят периодично стълбищата или оглеждат вратите на останалите апартаменти на етажа. Техниката позволява и правенето на записи, които показват дали някой е идвал до жилището и по кое време на деня. Това е определено едно предимство, защото по-голямата част от апартаментите са необитаеми през деня. Причината е повече от очевидна – хората ходят на работа. Качествените блиндирани врати притежават система за заключване с много високи степени. Здравината им се дължи на изработката от масивна стомана, която обаче остава невидима под облицовката. За външното облицоване пък се използват най-различни и разнообразни материали, като изборът е изцяло индивидуален в това отношение. Естетичността на входните врати въобще не е показател за тяхната издържливост и устойчивост. Под изглеждащата на пръв поглед елегантно врата често се крие изключително мощна защитна система, която предпазва личното пространство на обитателите от външни посегателства.

Изборът на подходяща входна врата, независимо дали става въпрос за отделен апартамент или за главния вход, изисква повишено проучване и внимание. При появата на металните врати на пазара те са защитавали само и единствено от престъпните намерения на опитващите се да проникнат с взлом крадци. Днес обаче нещата са коренно различни – всяка метална врата осигурява освен надеждност и сигурност, така също защита от студ и неприятни миризми. Последните могат да се появят от много места – най-вече когато съседите готвят ястия, които миришат силно. Също така когато се прави боядисване на стени или таван, освен неприятната миризма е възможно да се отделят вредни и опасни за здравето частици. Първият и най-важен критерии при избора на блиндирани или други врати за входа, е нивото на техните защитни функции. Съществуват различни модели, всеки един от които се характеризира със собствени качества. Първият тип представлява по-обикновени врати, които нямат толкова високи и надеждни защитни функции. Тяхното предимство се състои в това, че могат да се купят на сравнително ниски цени. Вторият вид врати, известен като 5 -13 клас, са определено по-доброто и оптимално решение. Врати от такъв тип се поставят дори на хранилищата на много банки.

Нападателите използват два метода за проникване с взлом – чрез груба физическа сили или интелект. Колкото и парадоксално да звучи, нестабилните врати не са толкова често разбивани. Обект на нападения са по-често металните и надеждни врати. Обикновено те се отварят и затварят тихо и безшумно. Това се прави с цел да не бъде нарушавано спокойствието на всички обитатели на входа. За крадците обаче не представлява особена трудност в редица случаи да пробият заключващата система. Често те се справят с нея за период от 5 до 7 минути. Именно поради тази причина специалистите препоръчват да не се правят икономии по отношение на заключващите системи. Добре ще е вратата да разполага с две различни такива, като едната от тях да бъде с цилиндрично заключване. Процедурата по разбиването непременно трябва да е максимално затруднена, което е сигурен белег за това, че блиндираната врата или тази от друг метал е достатъчно здрава и устойчива.


Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!