Алуминиеви парапети


Стълбищните парапети за стълбища изглеждат естетични и стилни. Те изпълняват основно предназначение да осигуряват максимално повече безопасност и сигурност. Издържливост, надеждност и дълголетие са сред най-ярките качества, които отличават парапетите от алуминий. Пластичността на метала позволява гъвкавост на формите и парапети с различни и разнообразни конфигурации. Алуминиеви парапети са не просто допълнително украшение към интериора, а така също и гаранция за постоянен комфорт и уют. Поради това, че са устойчиви на корозия, те могат да бъдат монтирани на места с висока влажност на въздуха. Места с такъв въздух са например басейни, оранжерии, сауни. Възможно е да се поставят и в хола. Те придават на помещенията стилност и усещане за хармоничност. Освен своите практичност и многофункционалност, парапетите от алуминий се продават на сравнително ниски цени и не се деформират в резултат на резки промени в атмосферните условия. Това пък е сигурна гаранция, че могат да изпълняват чудесно своите функции за продължителен период от време – например три или четири десетилетия.

Поръчай онлайн сега!


Заварените тежки парапети бяха на мода преди години, но техният монтаж е свързан не само с повече разходи, но така също и с отнемането на повече време. За разлика от тогава в наши дни нещата са коренно различни и опростени. Произвеждат се такива модули, чието монтиране отнема само няколко часа, като освен това съществуват множество разнообразни опции за промяна на конфигурацията. Също така могат да се заменят отделни части и елементи без това да налага непременно демонтаж на целия парапет. Поради своите многобройни конструктивни особености алуминиеви парапети и изработени от други материали се използват още като рамки или прегради в мебели и метални рафтове. Фирмите, занимаващи се с изработката на парапети, използват съвременни технологии и имат на разположение качествено оборудване. Парапетите от алуминий са безспорен лидер по отношение на качеството и цената – например в сравнение с тези от инокс, дърво и др. Някои места в дома непременно трябва да бъдат подсигурени с парапети за екстремна защита – това са стълби, балкони и други външни помещения. Те най-често са изработени от дърво и метал, а напоследък много модерни са парапетите от метал и стъкло.

Алуминият притежава безспорни качества, които го правят втория най-често използван материал в света. Той намира приложение в съвременното строителство при изграждането на нови сгради и така също при реставрирането на стари. Освен това той се характеризира с изключителна устойчивост и издържливост срещу резките промени в температурните условия. Той не се влияе въпреки непрестанното излагане на силна слънчева светлина, вятър или дъжд. Способен е да издържа на постоянни и интензивни натоварвания, като в резултат на своята здравина почти не дава признаци на дефект. Това е възможно едва след продължителен и дълъг период от време – например няколко десетилетия. Именно поради тази причина алуминиеви парапети са монтирани не само в домовете, но и на стълбищата на редица офисни и административни сгради. Освен осигуряването на безопасност и надеждност, алуминият има и декоративни функции, благодарение на които екстериорът или интериорът се освежават по неповторим начин. Алуминият също така може да бъде удачен избор за дограма или за други различни съоражения, които ще бъдат достатъчно надеждни.

Една от най-важните функции на алуминиевите парапети е свързана с осигуряването на достъпност в условията на обществените места и сгради. Този вид парапети отговаря на нуждите на всички, включително на инвалидите и трудно подвижни хора. От страните на стълбищното рамо е необходимо изграждането на такива парапети, които отговарят в най-пълна степен на изискванията за улеснение и достъпност. Например едно от най-важните за спазване правила е свързано с монтирането на ръкохватките. Те трябва да се поставят по начин, който не позволява на сглобките да се въртят при натиск и хващане. Също така краищата на ръкохватките трябва да са плавно извити или заоблени. Предвиждат се междинни или двойни парапети в случай, че широчината на стълбищното рамо е с размери по-големи от 3 и 60 см. Не по-малко значение има и цветът на алуминиевите парапети в административните и обществени сгради. Той трябва да бъде коренно различен от околната настилка, за да се забелязва лесно и същевременно да се подчертават основните функции на парапета.

На тези изисквания е необходимо да отговарят и онези парапети, които са изградени в подлези и надлези, рампи на открито и метро станции. Между ръкохватките на парапетите широчината на рампите е нужно да бъде минимум 120 см – това е още едно от най-важните условия и изисквания, спазването на които дава повече сигурност и надеждност за здравето на хората. Много често възникват колебания от какъв точно материал да се изработи парапетът – например от алуминий или ковано желязо. Тези два материала са най-масово използвани при направата на тези приспособления, които подсигуряват различните видове стълбища. За да се получи по-ясна и обективна представа, е необходимо да се разгледат отделните специфики и характеристики на материалите, а така също и няколко основни фактора, които имат решаваща роля относно това дали парапетът е подходящ или не. На първо място стои целта на монтирането на парапета – дали това се прави с чисто декоративна цел или пък се търси подсигуряване за вътрешните и външни стълби. Много важно е също така да се избере правилното място за парапета. Той трябва да пасва добре на останалата част от обстановката и същевременно да не създава пречки и трудности, свързани със свободното преминаване в помещенията.

Едва след изясняването на тези проблеми е вече възможно да се премине към избор на материала, към проучване на цените и др. Алуминият безспорно винаги оправдава очакванията, защото като никой друг строителен материал съчетава в себе си безброй предимства. Освен високия процент устойчивост и издържливост срещу атмосферните лоши условия, той има не малка роля при освежаването на интериора. Може да бъде в различни и разнообразни цветови гами изцяло според индивидуалните вкусове и желания. В правилно съчетание с дограмата, щорите и комарниците всеки парапет изпълнява точно своето предназначение като едновременно с това поддържа атмосфера на постоянен комфорт и уют в жилищата и другите сгради. Практичността и множеството функции правят от алуминия удачно решение за всеки интериор и екстериор в много отношения. Той се поддържа сравнително лесно, като през определен период от време трябва да се освежава с необходимите лакове и бои. С изключение на това той не се уврежда или разваля окончателно.


Най-четено
  • Монтаж на  пвц дограма

    Много фирми извършват монтаж на пвц дограма, което е добре за всички клиенти. Преди години предлага...

  • Алуминиева или пвц дограма

    Изборът на подходяща дограма за дома или офиса несъмнено е труден, защото е необходимо тя да се вп...

  • Ремонт на ПВЦ дограма

    Нитеа е фирма, която освен многобройните услуги предлага и ремонт на пвц дограма. Понякога вашата П...

Къде се намираме

Поради невъзможността да обработим всички телефонни запитвания компетеннтно, се налага да помолим нашите клиенти: Моля, използвайте контактната форма! Ние ще се свържем с вас възможно най-бързо!